Una dintre cele mai importante componente ale instalației solare, invertorul captează curentul continuu produs de panouri și îl convertește în curent alternativ necesar funcționării dispozitivelor electronice din casa ta.
La fel de fundamental este și rolul său de a asigura funcționarea eficientă și în siguranță a sistemului solar, protejându-l de supratensiune, suprasarcină sau scurtcircuit.
Având în vedere funcțiile importante pe care le prezintă, alegerea celui mai bun invertor ți se poate părea o misiune imposibilă, nu-i așa? Și cu toate acestea, există anumiți factori pe care îi poți verifica pentru a fi sigur că ai achiziționat invertorul potrivit.
Tipul Invertorului
On-grid
Invertoarele on-grid nu dispun de baterie solară, sunt conectate în același timp la rețeaua națională și sunt prevăzute cu un controller MPPT. Atunci când există surplus de energie invertorul transmite electricitatea neutilizată către rețea, având în același timp capacitatea de a opri sistemul solar în cazul penelor de curent, astfel încât să fie evitate defazajele ce pot apărea, precum și din alte motive de siguranță.
Un invertor on-grid gestionează în mod eficient și inteligent energia produsă de panouri și sistemul de backup, reprezentând rețeaua de la furnizorul de energie, în funcție de producție și consum.
Off-grid
Este proiectat pentru a funcționa în mod independent alături de sistemele off-grid destinate gospodăriilor din zone izolate care nu sunt racordate la rețeaua electrică. În cazul lor poți alege între două tipuri de invertoare: cele cu undă sinusoidală pură și invertoarele cu unda sinusoida pura.
Pe scurt, unda sinusoidală pură curge în unde uniforme, arcuite și descrie o oscilație repetitivă, apropiindu-se cel mai mult de fluxul curentului din rețeaua de distribuție. Unda sinusoidală modificată curge către dispozitivele din casă în unde pătrate și groase.
Puterea electrică nu este transportată la fel de lin prin unda modificată, motiv pentru care invertoarele cu undă sinusoidală pură sunt recomandate pentru siguranța și performanța electrocasnicelor.
Hibird
Aceste invertoare combină funcționalitățile a două componente ale instalației solare într-una singură, invertor și baterie solară. Anumite invertoare hibride prezintă caracteristici corespunzătoare atât invertoarelor on-grid, cât și off-grid. Ele pot folosi energia produsă de panouri pentru autoconsum, o pot transmite în rețeaua națională sau o pot stoca în baterii pentru o utilizare ulterioară.
Durata de viata
Durata de viață a unui invertor este mai scăzută decât cea a panourilor solare, astfel că va fi necesară înlocuirea acestuia după un anumit timp. Majoritatea producătorilor oferă o garanție de maximum 10 ani. Cu toate acestea, unii dintre acești producători îți permit să extinzi garanția până la 25 de ani contra unui cost suplimentar.